Resepi Ayam Pandan π£
Ayam Pandan
Memandangkan gambar ayampandan yg i masak dan pos kat ig haritu masuk fb /ig dan twitter @ Vitdaily (so i nk share resepi mudah dan ringkas ni) , sesuai untuk penggemar ayam mcm i, HEHE
BAHAN
Ayam ( mcm i pkai bhgian isi "terpulang")
Daun pandan (ini wajiblahkan)
Lidi kecil (kalau malas nk simpul, cucuk je dgn lidi)
BAHAN BLEND
Bwg putih ( ikutlah nk byk mna)
Bwg merah (ikut nk byk mna)
1/2 ich halia
Gula+ garam (sesedap rasa)
Madu (kalau takada pun xpa)
Ketumbar (agak2 je, tp jngan sikit sgt)
Jintan Manis (agak2 juga)
Cili padi (ikutlah, kalau nk pedas letaklah banyak)
CARANYA
*mula mula ptong ayam tadi ikut size yg kita nak ( besar/kecil/sederhana "terpulanglah)
*Lepastu blend bahan2 yg i tulis suruh blend tadi(campurkan semua) ,
*Lepas dah blend perap gaulkan isi ayam dengan bahan2 yg kita blend tadi
(perap dalam peti, nak sedap peraplah lama sikit OK)
*DAh perap , simpul isi ayam yg kita perap tadi dengan daun pandan (basuh dulu ya daun pandan tu & makesure bersih)...simpul/gulung cantik2 (kalau daun pandan takcukup gulung je dgn lidi ( rapi2 tauu)
*Dah siap simpul/gulung nak perap lagi skali dgn daun pandan tu pun boleh ( lebih wangi hehe)
tapi kalau dah taksabar nk makna goreng terus pun boleh , sbb tadi dah perap dgn bhn blend kan . .OK jerrr
*Goreng dengan api perlahan/sederhana, bagi dia betul2 masak ok, kemudian tutup api
AYAM PANDAN SEDIA DIHIDANG
Comments
Post a Comment