Resepi Masak Lemak Cili Api Pucuk Paku Udang

 Resepi ni sesuai untuk semua, sbb ringkas dan mudah (lagi² kalau nak cepat / lapar tahap gaban😅)

Untuk yg takpandai masak / yg baru² nk belajar tu boleh try resepi ni ,sbb resepi ni xserumit masakan lain😁

Saja ja nak share resepi yang takseberapa ni ,HAHA (lain orang lain caranya ,kann??)



Ok bahan² resepi ni simple sangat ,takperlu byk bahan pun..


Ok itu gambar bahan² utama..
•udang
•pucukpaku
•santan
•serai
•cili api (tumbuk)
•kunyit hidup/serbuk kunyit (tumbuk)


Caranya :
•masukkan santan kedalam periuk (masak smpai mendidih)
•masukkan bahan yg dh dtumbuk (cili api&kunyit) . Kacauuu dan masukkan serai

•masukkan air (ikut kuantiti yg kita perlukn ,kalau suka kuah byk masuk lebih sikit ,tp jgn smpai cair pulak😅) & kacau smpai mendidih
•masukkan gula+garam (ikut sesedap rasa) kacau

•masukkan pucuk paku (kacau smpai pucuk.paku masak)
•last skali masukkan udang & kacau
(masak dgn api perlahan ok)
Udang masuk last sbb kita xnk dia lembik dan xnk rasa manis udang tu hilang..

•bila dh masak ,mendidih kacau ,tutup api..

Sedia utk dihidang.....😋

(lain org lain resepi dan caranya, selamat mencuba resepi simple versi pemalas ni ok) HEHEHEH

TQ





Comments

Popular Posts